streda 7. novembra 2012

Poznávacie pexeso

Každý spozná jabloň podľa visiacich jabĺčok, hrušku podľa žltučkých hrušiek, slivku podľa podlhovastých sliviek. Rozoznať však stromy jeden od druhého aj vtedy, keď na nich nevisí žiadne ovocie, nie je vôbec ľahké. Zistili sme to na výtvarnej výchove, keď sme sa pokúšali  určiť, z akých stromov pochádzajú listy, ktoré sme otláčali na výkres.

Preto sme sa rozhodli, že sa ich naučíme rozlišovať. A aby sme pri tom učení zažili aj trochu zábavy, vytvorili sme si na to netradičné pexeso. Každú dvojicu tvorili dve kartičky, ktoré mali niečo spoločné. Kým na jednu sme nakreslili plod alebo kvet daného stromu, na druhý sme prilepili jeho list. Aby nám na pexese neodstával,  museli sme si ho najskôr vylisovať. Stačilo ho vložiť medzi dva hárky papiera a na čas zaťažiť. Veľmi dobre nám na to poslúžila staršia hrubšia kniha.
























































Návrhy na zadnú stranu pexesa sme  vytvorili na informatickej výchove, kde sme po vyhlásení súťaže o najkrajší námet, vybrali prácu Sandriky Šúkalovej. Tú sme potom kopírovaním pomocou pravého tlačítka rozmnožili na potrebný počet - 42 kusov.




























































Skôr, ako ich však prilepíme na jednotlivé kartičky, oslovíme našich českých kamarátov. Možno vytvoria taký návrh, ktorý sa nám zapáči viac. Najskôr si ich ale trošku vyskúšame. Aby sa s nami mohli zahrať, poslali sme im fotografie jednotlivých kartičiek. Nafotili sme ich však skôr, ako sme na každú z nich umiestnili názov stromu, z ktorého listy či plody pochádzajú. Ich úlohou bude priradiť listy k správnym kvetom a plodom. Uvidíme, ako sa s tým popasujú.































 


























Po dokončení pexesa stačilo už len kartičky zamiešať, otočiť obrázkami nadol a hrať podľa pravidiel klasického pexesa. Na rozdiel od tradičnej hry sme sa nielen zabavili, ale aj naučili niečo nové.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára